PAVÈZ & Mother Nature

I believe in the power of nature and that the Earth gives us what we need to stay beautiful and healthy. Every Woman is innately beautiful and Make-up should be used, not to hide or cover, but to celebrate our natural beauty. In return we should love the Earth. We do this at PAVÈZ by making environmentally-friendly cosmetics, with the purest and highest quality.

Brenda MacDonald - Founder of PAVÈZ
GRATIS LEVERING BOVEN €30,- BINNEN NEDERLAND
HULP NODIG? BEL 0252 234390 MA-VR 9-16
Pavez pavez_de pavez_en

Selderij vochtafdrijvend

Selderij, veel meer dan een soepkruid

In de keuken wordt snijselderij veel gebruikt in wintergerechten. Knolselderij leent zich goed voor soepen en is natuurlijk een onmisbaar kruid in de erwtensoep, een typisch Hollands gerecht. Het blad van knolselderij is ook eetbaar.  Maar de selderij is een veelzijdig kruid en kent vele toepassingen. Er zijn drie varianten te weten: de snijselderij (var. secalinum), de bleekselderij (var. dulce) en de knolselderij (var. rapaceum).

Kenmerken

De jonge planten lijken in beginsel veel op elkaar. In een later stadium zijn ze te herkennen door de knol en bij de bleekselderij brede of bij snijselderij fijne bladstelen. De knolselderij is een variant van snijselderij. Het gewas vormt aan het einde van de zomer, net boven de grond, een knol met een doorsnede van ongeveer 10 centimeter.  Bleekselderij heeft harde, kale, gegroefde stengels en is net als snijselderij, een geurige groente waarvan de brede, lichte geel-groene bladstelen en het jonge blad worden gegeten. De stengels zijn rijk aan voedingsstoffen en kunnen rauw en gekookt gegeten worden.  Gewone snijselderij wordt ook wel blad- of struikselderij genoemd, het is een veel gebruikt keukenkruid. De bladeren zijn glanzend, gevormd door deelblaadjes met een gekartelde uiteinde.

Selderij Selderie kruid

Herkomst

Vermoedelijk is de selderij van oorsprong afkomstig uit het Middellandse zeegebied. In het wild komt de selderij in alle delen van de wereld voor. Selderij is een plant die houdt van een natte bodem en veel zonlicht. In Nederland komt de plant in het wild sporadisch voor in de Delta in Noord-Holland ten noorden van het Noordzeekanaal, langs het IJsselmeer en in het Waddengebied. Het zijn tweejarige planten die het eerste jaar blad vormen en dikwijls ook een reserve onder de grond in de vorm van een verdikte wortel of knol. Het tweede jaar is er bloei en sterven ze af.

Inhoudstoffen

De groene bladeren, de stengels en de wortelknol zijn allemaal buitengewoon rijk aan actieve bestanddelen, die de selderij tot een zeer belangrijke medicinale plant maken. Ze bevatten een goed uitgebalanceerde hoeveelheid basische mineralen (veel calcium en kalium), vitamines en voedingsstoffen, maar bovendien bevat ze belangrijke concentraties plantenhormonen en essentiële oliën, die de selderij haar sterke en karakteristieke geur geven.

Toepassingen

De essentiële oliën hebben een specifieke regulerende werking op het zenuwstelsel en hebben een kalmerende werking. Deze werking wordt ook in het zaad gevonden. De zaadjes zijn ovaal en bruin van kleur en hebben een bittere smaak die een beetje lijkt op nootmuskaat en peterselie. Selderij wordt ook wel gebruikt vanwege een stimulerende werking op een verminderde zin in seks. Voor diegene onder ons die hier helemaal geen last van hebben: bij het drinken van selderijsap hoef je niet bang te zijn dat je jouw “driften” niet meer in bedwang kunt houden. De plantentherapie neigt naar normalisering. Het sap van de plant heeft ook een vocht afdrijvende werking. Drink je selderijsap met een lepel honing voor de maaltijd, dan zal het de eetlust verminderen. Het sap heeft tevens anti-artritisachtige eigenschappen. In de keuken wordt snijselderij veel gebruikt in wintergerechten. Knolselderij leent zich goed voor soepen en is natuurlijk een onmisbaar kruid in de erwtensoep, een typisch Hollands gerecht. Het blad van knolselderij is ook eetbaar.

Selderij thee

Maak zelf  eenvoudig thee van selderij door een handvol verse blaadjes met een liter gekookt water (80 graden, dus even laten afkoelen) te vermengen. Drink er tweemaal per dag eventueel met een lepel honing een kopje van voor het eten . Laat wel even de thee afkoelen voordat u de honing toevoegd. Dit zal de eetlust verminderen, het vocht afdrijven en wie weet wat de avond nog brengt.......

Bronnen:

http://www.verspreidingsatlas.nl/00762 

Heimans, Heinsius en Thijsse's geïllustreerde flora van Nederland (1994)3

Presentatie schermbloemige voor NVK 1. 

http://www.verspreidingsatlas.nl/0076#5

Verse sappen en hun geneeskracht - Hans van Waning - bldz. 496

Verse sappen en hun geneeskracht - Hans van Waning - bldz. 497

Verse sappen en hun geneeskracht - Hans van Waning - bldz. 508

http://www.kuleuven-kulak.be/bioweb/?lang=nl&detail=37&titel=selderij%20-%20Apium%20graveolens

Geef een reactie
Post your comment

Pavèz